Psykisk sjukdom under lupp

ÄNTLIGEN sätts psykisk sjukdom under lupp!

SvD skriver att ”Allt fler barn uppfyller diagnoskriterier för adhd eller autismspektrumtillstånd, vilket gång på gång har ansetts orimligt. Emellertid tycks kritikerna förbise att många andra sjukdomar som diabetes, allergier, astma, glutenintolerans, multipel skleros och inflammatoriska tarmsjukdomar också har skjutit i höjden. Samtliga orsakas av ett stört immunsystem – något som också kan gälla psykisk ohälsa.

Fram tills relativt nyligen ansåg man att psykiska sjukdomar orsakas av antingen mödrars försummelse, inre konflikter, feltänkande och felinlärning eller bara otur i genlotteriet. Men den neurobiologiska forskningen hittar i rask takt andra orsakssamband. Inte ens vi som är satta att behandla patienterna hinner med. Det förefaller som om flera av de tillstånd som vi traditionellt betecknar som psykiska sjukdomar har en immunologisk komponent. Det är inte första gången i historien som psykiska symtom har visat sig ha en grund i en kroppslig sjukdom.”

… och jag tänker att ÄNTLIGEN börjar folket att vakna!!!

Och VAD kan vi göra  åt det?

Tre enkla ting: genom att förändra daglig kost, kompensation och rörelseaktivitet så har vi möjligheter förändra barnets hälsa 😉

… och lyssna till den här debatten från SVT Forum som arrangeras av socialutskottet!

Det börjar verkligen att hända saker NU!

10:14 min in på programmet (det går att ”scrolla sig fram”) pratar Jenni Lööf om vikten av bra kost och kläder och leksaker som inte är giftigt för våra barn och att vi nalkas nytt valår nu

10:16 in i på programmet följer så debatten som Socialutskottet anordnat (4/12-13) där man lyfter fram de ICKE SMITTSAMMA SJUKDOMARNA som den tyngsta sjukdomsbördan i världen och, enligt WHO, kommer dessa att öka markant i framtiden, att omkring 40% av befolkningen som är över 15 år i EU har minst en kronisk sjukdom – där Sverige inte är något undantag!

* NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSHINDER TOPPAR LISTAN
Man uppskattar dessa sjukdomar står för 90% av våra dödsfall – och lyssnar du längre fram i programmet så får du information om att neuropsykiatriska funktionshinder är med och toppar på listan om vilka som dör … om jag förstått det hela rätt!?

* BETYDELSE AV FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER
De menar att världssamhället nu ställs på prov eftersom dessa sjukdomar kostar allt för mycket pengar och man lyfter här fram betydelsen av förebyggande åtgärder eftersom man vet, enligt WHO, att dessa sjukdomar kan undvikas med hjälp av bland annat KOST!

* EN STRATEGI skall nu läggas upp och pengar skjuts till och det handlar om:

  • att patienten skall göras mer delaktig – vilket man vet att sjukvården i Sverige är dålig på, det patientnära arbetet är alldeles för svagt
  •  att kunskap skall kunna utvecklas
  • hur kunskap skall kunna tillämpas
  •   hur vi kan förebygga genom bättre insatser
10:20 min in på programmet hör vi Dr Peter Friberg delger oss The Lancets publicerade och gigantiska sammanställning av världens hälsa:
  • 63% av världens dödsfall orsakas av icke smittsamma sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, kronisk lungsjukdom och cancer kopplat till rökning, alkohol, droger, övervikt och framförallt då till VAD VI ÄTER!!!
Lyssna gärna igenom debatten och återkom med kommentarer – men visst finns det hopp om att de är på väg att förstå vad vi redan delar med oss om i den här gruppen: kostens betydelse för ett friskare liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.