Uppdaterad medicinsk kunskap nödvändig vid ADHD, ASD/AST etc.

I Läkartidningen, nummer 11; 2015, kan vi läsa att vi bör komma ”In med uppdaterad kunskap när ADHD handläggs”. Författargruppen till artikeln skriver ”Bort med stuprören och fram för uppdaterad medicinsk kunskap i första sjukvårds­ledet” apropå ett inlägg i Läkartidningen nummer 9; 2015 som handlar om diagnostik och behandling av ADHD.

Enbart bedömning av symptom har föga lett till goda behandlingsresultat

Själv kan jag enbart uttrycka min besvikelse över att det hänt förvånansvärt lite under de år som gått sedan 1998 då den svenska sjukvården (styrd av läkemedelsindustrin?) satsade på ett rejält kliv in i diagnostiseringens värd och lämnade tidigare bedömning av funktion och funktionshinder åt sidan! Nu var det enbart bedömning av symptom som skulle leda fram till behandling i form av medicin, samtal och specialpedagogik!

Men vad hände? Uppnådde man fullgoda resultat av detta? Icke! Skolan skriker efter hjälp över hur de skall möta barn och unga med dessa beteendeavvikelser som tycks eskalera över tid! Och vilket stöd får de av sjukvården? Föga eftersom den påstår att det är skolans ansvarsområde att möta dessa barn och ungdomar!

För mig är det lika vansinnigt påstå det som att påstå att skolan skall börja bedöma och behandla barns och ungas syn- och hörselstörningar också!

Bedömning av funktion och funktionshinder måste till

I dagarna har barn- och ungdomspsykiatrin vaknat upp och begripit att vi även måste börja bedöma och behandla barns och ungas funktion och funktionshinder för att kunna möta deras speciella behov av bemötande i form av individuellt anpassade åtgärder.

Vad ”de” ännu inte kommit fram till är vilka dessa individuellt anpassade åtgärder är – det gör ”de” inte så länge ”de” påvisar bristande kunskaper om bakomliggande orsaker till barnets avvikande utveckling av fysiska och psykiska beteenden! Läs mer om detta i den kommentar jag lagt under ovanstående artikel.

Jag ser fram mot den dag då sjukvården tar sitt ansvar och börjar axla den nya patientlagen som trädde i kraft den 1 januari 2015 – en lag som bland annat innebär att vi inom sjukvården måste informera barn med föräldrar om vilka andra metoder som finns och var de finns! Det är sedan upp till barn med familj att välja den metod de känner mest förtroende för – och förhoppningen är att ansvariga sjukvårdshuvudmän kan sluta avtal med fler aktörer som har kunskaper inom individuellt anpassad kost, IAK, kosttillskott, kompensation och rörelse.

4 tankar kring ”Uppdaterad medicinsk kunskap nödvändig vid ADHD, ASD/AST etc.

 1. birger sjögren

  Tack för intressant läsning om hur man genom individuell behandling kan få bort icke önskvärda egenskaper hos mänskligheten.
  Nog fungerar det bättre om alla är normala även om en del i min beknatskapskrets påstår att människor med asperger och adhd kan ha användbara egenskaper i arbetslivet, det är nog ett fåtal som har det.
  Det blir dyrt i längden med annorlunda människor så de enkla åtgärderna att alla rör sig ger fan i mjölk mjöl soja och socker gör att alla orkar passa in och ger fan i att sticka ut på något sätt. Trevligare för alla.

  Tack för din kamp att alla ska bli normla.

  Svara
  1. neuropedagogen Inläggsförfattare

   Ja du Birger, VAD är NORMAL!? Alla är vi väl mer eller mindre normala, eller – men VAD är NORMAL!? För min del spelar det roll hur man mår. Målet bör, för oss alla, vara att hålla sig så frisk som möjligt, för att må så bra som möjligt, både fysiskt och psykiskt 😉 Här spelar basen, kosten, en avgörande roll – kosten styr vår inre biomedicinska balans, vår biokemi – men vi påverkas även av det yttre, hur vi blir sedda, bemötta etc. Med en balanserad kropp och knopp orkar vi, fixar vi ta med och motgångar på ett bättre sätt etc. Det är med beteenden som med seende och hörande; vi sitter alla på samma gren där en del hör bättre och en del hör sämre medan somliga inte hör alls och andra alldeles för mycket eller för lite – något som kan påverkas med hjälp av stimulering (kost med kosttillskott och rörelse). SÅ är det även med vår syn – och med området känsel 😉 Sinnesintrycken påverkar våra beteenden – och våra beteenden påverkas av vad vi stoppar i oss, vilken ”bensin” vi går på!!! Socker, alkohol, opioida peptider – ja alla gifter och brister, påverkar balansen i vår biokemi och således balansen i våra beteenden!
   Före detta rådgivaren för WHO, A William Menzin M D, som under sina drygt trettio år som psykiatriker vid Harvard Medical School fått lära sig en sak, nämligen att människans beteende är mycket svårt att förändra, skriver att Victoria Boutenko har fått honom att tänka om (i Förord, Grönt för livet) och att inget om det hon skriver om, kroppens förmåga att självläka när den får rätt näring, egentligen är något nytt – utan ett sätt att rensa ut och att läka! En liter grön smoothie om dagen kan ge fantastiska resultat och han skriver att! Menzin skriver att du efter trettio dagar med gröna smoothies även kommer att förändra din inställning till dig själv 😉 Det du, Birger, det är något man bör prova på – man har inget att förlora, bara något att vinna <3

   Svara
 2. fatma

  Finns många föräldrar nu som med goda resultat genomför koständringar och olika terapier för sina barn.
  Det finns en rad facebookgrupper för detta bland annat fantastiska föräldrar fokuserat på kosten. Det är slutna grupper och där kan man ta del av berättelser om barn som är framgångsrika på grund av behandlingen.
  Att vara framgångsrik är väl ett kriteri på att något lyckats.
  Att kunna få och behålla ett arbete som vuxen betala skatt och inte ligga samhället till last.

  Gröna smothies är bra om man inte har parasiter vilket många har. Då behöver maten kokas upp och man behöger ta parasitdödande medicin.

  Svara
  1. neuropedagogen Inläggsförfattare

   Hej Fatma, ja visst är det fantastiskt att vår mat kan vara vår medicin till barn och unga med fysisk och/eller psykisk ohälsa och att kosttillskotten kan forcera den positiva utveckling som oftast sker genom en kostomläggning!? Än bättre kan det sedan bli om man samkör med daglig och individuellt anpassad kompensation och sensomotorisk stimulering via rörelse genom lek- och fritidsaktivitet, beröring/massage, ljud och ljus 😉
   Jag ser gärna att du lägger fram de studier eller den forskning som visat att gröna smoothies inte är bra om man bär på parasiter – mig veterligt kan en del grönt, som vissa kryddor, ha en mycket god effekt mot parasiter.
   Jag ser även gärna länkar till de studier eller den forskning som visar att kokt mat är att föredra mot parasiter. Varför skulle det vara så mycket bättre? En stark kropp, gärna uppfödd på så mycket rå kost/levande föda som möjligt, är en stark kropp som får i sig mycket bakterier som, så vitt jag förstår, kan ”mota bort” en del parasiter.
   Och var finns de studier, eller den forskning, som visat att det enbart är parasitdödande medicin som hjälper mot parasiter? Har du några bra länkar?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.