Bedömning av barnets speciella behov av bemötande måste öka i kvalitet

Ge inte upp – vi måste kämpa för att lyfta fram området känsel!

Nej vi terapeuter som är medvetna om att vi måste bli bättre på att bedöma och behandla barn och unga med avvikande beteenden ger aldrig upp – och jag älskar när jag möter dessa ord från barn och unga som aldrig givit upp trots felbedömning genom hela skoltiden!

Minst lika viktigt bedöma området känsel som området syn och hörsel

Eftersom området känsel är minst lika viktigt bedöma och behandla som området syn och hörsel för att förstå barnets avvikande fysiska och psykiska utveckling av beteenden – och därmed få förståelse för barnets speciella behov av bemötande – är det det ett område som måste lyftas fram inom sjukvården NU! Hade vi anammat detta inom sjukvården hade dessa gossar med största sannolikhet aldrig blivit felplacerade!

Läs- och skrivförståelse sitter till stor del i förmåga att känna in den egna rörelsen

En nedsatt förmåga att känna in den egna rörelsen – vilket ofta beror på en obalans i barnet biokemi (tills någon annan bevisat motsatsen) – påverkar barnets förmåga till motoriskt minne och ju svagare förmåga till minnesfunktion, vilket oftast beror på en obalans i barnets biokemi, desto sämre förmåga har barnet att automatisera rörelsen. Ju svårare barnet har att automatisera rörelsen, således att snabbt och precist utföra en rörelse utan att tänka på hur rörelsen utförs, desto svårare har barnet att minnas det sagda, lästa eller skrivna ordet.

Ledord är individuellt anpassad kompensation och stimulering

Barn och unga med störningar inom området känsel har ett speciellt behov av bemötande för att få möjligheter känna att de kan och duger i skolan – sjukvården har ett ansvar här! För att kunna ge rätt information till barn, föräldrar och personal i skola och på fritid måste våra bedömningsinstrument inom sjukvården kompletteras!

Rätt kompensation i kombination med rätt kost och kosttillskott ökar barnets förutsättningar att ta till sig de kunskaper som skolan skall ge dem – utan individuellt anpassad kompensation i form av exempelvis glasögon och/eller hörapparat samt individuellt anpassad stimulering kan ej heller barn och unga med störningar inom området syn och/eller hörsel ta till sig dessa kunskaper!

Utan detta utvecklar de beteenden som avviker och de får svårare och svårare att hänga med och vilja vara med i skolan!

Mitt krav på sjukvården av i dag är att de skall införa bedömning av området känsel!
Jag ger aldrig upp! De här barnen och ungdomarna har rätt till mer utförlig och grundlig bedömning än vad de i dag får – det skall inte behöva gå så långt att vi förtidspensionerar våra barn och unga med störningar inom området känsel!

9 tankar kring ”Bedömning av barnets speciella behov av bemötande måste öka i kvalitet

 1. fatma

  Viktigast av allt är maten. Har personligen upplevt en ung person bli av med sin adhd genom en rotationsdiet, inspirerad av Hjälp vad ska jag äta av Ingrid Franzon, och det var inte mycket till att börja med kan jag lova.
  Personen är nu en normal svensson och ser normal ut i sina rörelser, vilket personen inte gjorde innan.
  Inget rörelseprogram eller annat har följts.
  Personen har körkort, jobb och kostar inte samhället ett öre i form av Lss och annat.
  Kan det bli bättre än att någon blir helt normal?
  Onormala tankar, farlig politisk aktivitet och annat avvikande kan behandlas med rätt kost.

  Svara
  1. neuropedagogen Inläggsförfattare

   Jag håller fullständigt med dig om att onormala tankar, till och med onormala/hemska drömmar, farlig politisk aktivitet eller sökande efter tillhörighet i extrema grupper som ex. skinheads, aggressivitet och annat avvikande kan behandlas med rätt kost – och bra är att den positiva utvecklingen kan forceras med hjälp av, för individen, rätt rörelseaktivitet 😉 Något som kan sammanfattas i en god, samhällsekonomisk planering!
   Boken du nämner, Hjälp vad skall jag äta, är, om inte jag missminner mig, en bok om hur man blir av med sin candida (svamp) – något som vi normalt har i vår tarm men som med hjälp av felaktig kost tar över i stort sett hela kroppen och knoppen om vi ”matar på” med icke lämplig kost!

   Svara
  2. neuropedagogen Inläggsförfattare

   Tack för att du delar med dig av denna viktiga och beprövade erfarenhet!
   Tänk vad många barn och unga som kan besparas traggliga träningsprogram genom en livsstilsförändring där anpassad kost och kosttillskott är lika viktigt som den roliga och härliga lek- och fritidsaktiviteten genom rörelser 😉
   Tack Fatma, jag önskar att fler sådan livsglädjande beprövade erfarenheter lyfts fram <3

   Svara
 2. fatma

  Ja, du minns rätt om boken. Men det finns mer än candida som kan ge de symptom du beskriver.

  Det är rätt att rörelser kan hjälpa också.
  I det här fallet jag delar med mig av var det enbart kosten och intensiv beteendeterapi som hjälpte.
  Den unga personen fick inte vara i närheten av andra funtktionshindrade. Härmning ska inte underskattas och vara i närheten av individer som dreglar pga sitt funktionshinder är inte önskvärt när man ska främja ett normalt beteende.
  Rätt kost och att rätt beteende lyfts fram och belönas och oönskat beteende utsläcks. Beteendeterapi kallas det.
  Jag anser att orkar man inget annat som förälder A. kost B. beteendeterapi

  Rörelser är också värdefulla om de är normala och inte väcker uppseende på något vis.

  Det är de två metoderna som hjälpte den här unga personen som idag inte har någon diagnos och inga papper på sig om någonting utan som har körkort och arbetar och lever ett normalt vardagsliv.

  Ingenting kan vara viktigare än att vara normal.

  Svara
  1. neuropedagogen Inläggsförfattare

   Du har så rätt om att det finns mer än candida som kan ge de symptom jag beskriver, Fatma! Bland annat kan mjölk- och mjölproteinerna samt även sojaproteiner, socker, andra gifter och brister orsaka dessa symptom – ofta är det den felaktiga maten som bidrar till obalans i tarm, med läckande tarm som en följd här av – och ”den onda cirkeln” är i gång … känsligheten för gifter och brister ökar med största sannolikhet hos de individer som ”bär på” en läckande tarm …

   Rörelser sätter ju igång en massa processer eftersom det inte enbart påverkar stimuli av signalsubstanser och hormoner utan även påverkar ämnesomsättning mm.

   Visst är det fantastiskt att enbart kost hjälper för en del och kost och beteendeterapi för andra och kost och rörelse som ex. ögonmuskelträning eller Anpassad Massage eller Tomatisträning eller Neurofeedback alternativt en kombination av några av dessa rörelseaktiviteter alternativt enbart kost och sensomotorisk stimulering via lek- och fritidsaktiviteten … det finns så mycket, det viktiga är ju att barnet mår bra i det hela och har roligt, inget tvång får ske – däremot kan jag aldrig se förändring av kost som ett tvång – det är ett måste om man vill hjälpa sitt barn bli friskare 😉 likvärdigt med att få undan den farliga drogen (socker, alkohol, heroin etc.) från den som missbrukar, som har blivit beroende :-/

   Att härma normalt eller så kallat onormalt beteenden är inte fy skam – att härma är en förmåga som är avhängigt av en mycket god förmåga att känna in den egna rörelsen, något som, i sin tur, är avhängigt av en mycket god balans i barnets biokemi 🙂 Så det du skriver, ”och var i närheten av individer som dreglar pga sitt funktionshinder är inte önskvärt när man ska främja ett normalt beteende.” är således inget jag kan hålla med om. Tvärtom. Ju bättre känsel barnet utvecklar desto bättre förmåga har barnet att härma – härmning ger färdighet och eftersom normalitetsbegreppet blir snävare och snävare i vårt land anser jag att vi må akta oss för uttalande om vad som är normalt respektive inte normalt!

   Jag ser det mer som att varje enskilt barn, och ungdom, har ”rätt beteende” utifrån vilken balans de har i sin biokemi och utifrån vilken attityd de vuxna har till små som stora avvikelser från det vi vuxna ser som normalt … mina erfarenheter är att oönskade beteenden balanseras och ”släcks ut” med hjälp av individuellt anpassad kost, ex. http://npif.no/images/pdf/diett%20for%20barn%20med%20autisme.pdf , och individuellt anpassad rörelseaktivitet, ex. http://www.svtplay.se/video/1791201/jag-hatar-adhd – rörelseaktivitet utifrån individens speciella behov … då frodas det önskvärda beteendet 😉 Rörelser skall vara roliga och får gärna vecka uppseende så att andra får lust att släppa loss och prova på att ex. krypa, klättra, paddla,brottas, hoppa, snurra, gunga etc. Och otroligt många barn och ungdomar har blivit hjälpta av detta – se bara på den danska skolans elever – med enbart anpassade rörelser kom de en enorm bit med sina beteenden under loppet av 6 månader 🙂

   Ingenting kan vara viktigare än att ha roligt och må bra – oavsett hur kämpigt man kan ha det med att göra som andra gör – bara omgivningen är accepterande

   Svara
  2. neuropedagogen Inläggsförfattare

   Jag håller inte riktigt med dig, Fatima, eftersom jag vet att härmning är det som kan hjälpa det lilla barnet att göra som andra gör: äta med sked, klä på sig, tvätta sig, tala, skratta etc. men att även avvikande beteenden kan tränas in och ge en ökad känsla för hur andra gör – det friska barnet tar sig vidare och går igenom den perioden. Så gjorde jag själv. Jag älskade härma de CP-barn som min mor arbetade med som sjukgymnast men för den sakens skull behöll jag inte dessa beteenden, jag bara kände efter om jag kunde göra som de gjorde 😉

   Svara
 3. Regina

  Jag har helt andra åsikter.
  Det är viktigt att bli frisk och att nå sin högsta potential ja.

  Men det är inte de normala som förändrat världen.

  Låt alla barn och unga vara sig själva med hjälp av bästa ekologiska naturliga maten.
  Människor i friska kroppar kan själva avgöra om de vill vara normala eller helt enkelt genier.

  Svara
  1. neuropedagogen Inläggsförfattare

   Ja, Regina, jag är benägen hålla med dig om allt du säger förutom att jag gärna vill berätta, för den individ som är rädd för att inte kunna fortsätta vara ett geni om han/hon slutar att äta mjölk-, mjöl- och/eller sockerprodukter, att han/hon då riskerar att gå in i en av alla våra ”andra” folksjukdomar som ex. migrän, epilepsi, acne, psoriasis, diabetes, högt blodtryck, Mb Chron eller nervös tarm, ME, fibromyalgi, reumatism, MS, Parkinsson, hjärt- kärlsjukdom etc. Informationen om hur och varför kan de läsa mer om på nätet eller vi kan ge dem böcker att läsa om det – bra och informativa sidor om detta är bland annat http://npif.no/index.php/medlemmenes-erfaringer , http://www.utenglutenogmelk.info/Melkeintoleranse.html och http://gluten-celiaki.blogspot.se/

   Visst är det så – det är inte de normala som förändrar världen … men just nu håller en del av dem på att förändra världen till en katastrof emedan den andra delen kämpar för fullt för att det inte skall få fortgå och ”de normala” strävar på i sitt dagliga gemak 😉

   Svara
 4. Pingback: Bedömning av perception och motorik måste införas i barn- och ungdomspsykiatrin | Friskare barn och unga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.