Friskare barn genom en livsstilsförändring

Med hjälp av daglig och anpassad stimulering och kompensation hjälper du ditt barn att bli friskare inom loppet av några månader.

Under förklaring till vad stimulering och kompensation är kommer jag att, allt eftersom, lägga in exempel på barn som blivit friskare med hjälp av livsstilsförändring – du finner böcker som föräldrar har skrivit om kostens betydelse för ett friskare liv och forskning mm. under de flikar som jag hänvisar till under stimulering och kompensation.

Likt Goliat kan vi förhoppningsvis hjälpa våra barn, och vår värld, att bli friskare.

Stimulering är basen för det friskare livet och består av daglig och individuellt anpassad kost med kosttillskott samt individuellt anpassad rörelseaktivitet.

Kompensation består av individuellt anpassad fysisk och psykisk kompensation kompensation av barnets dolda funktionshinder inom området känsel är minst lika viktigt som tidigt insatt kompensation av barns och ungas dolda funktionshinder inom området syn och/eller hörsel (glasögon/linser och/eller hörapparat/hörselslinga etc.) för att ge barnet möjligheter känna ”jag kan – fast så här i stället – jag duger!” Individuellt anpassad kompensation görs utefter en grundligt utförd bedömning av barnets över- och/eller underkänslighet för stimuli, en konsultation.

___________________________________________________________________________________________________

Exempel på barn och unga som blivit friskare med hjälp av en livsstilsförändring genom anpassad kost med kosttillskott och/eller rörelsestimulering

En av de fantastiska mammor som vågar dela med sig är Therése Grevåker – hon berättade följande på sidan Nätverket för Friskare barn och unga NU! för en tid sedan:

Det här är Charlie, snart 8 år. Han har levt med svåra tics i ungefär halva sitt liv. Han har haft problem med sin mage (kramper, förstoppning, uppblåst) sen han var 2,5 år och haft talsvårigheter sen han var bebis. Prover för både celiaki och kasein (gluten och mjölk) har tagits men varit negativa.
De första ticsen började som små, knappt märkbara handrörelser över pannan till att nu 4 år senare eskalera i svåra skov med ögonblinkningar (väldigt kraftiga som håller på hela tiden) men även harklingar till och från i vissa skov. Som han har kämpat denna lilla kille! Vissa dagar har han varit så dålig så att leka, klä på sig, vara i skolan eller ens prata har varit svårt för honom.
I maj (2015) sökte vi ytterligare läkarhjälp (för vilken gång i raden vet jag inte) och då efter samtal, undersökning m.m. föll domen – Children´s tourettes eller övergående tics. Rådet vi fick var ”vänta och se…”. Jag är inte riktigt ”vänta och se-personligheten” så jag har lagt åtskilliga timmar att googla, läsa, kontakta alla möjliga personer för att kunna gräva djupare i detta. Något sa mig att det inte var tourettes…
Vi har nu sen sommaren 2015, på eget initiativ, uteslutit all gluten och alla mjölkprodukter och han har aldrig mått så bra som han gör nu! Inga raseriutbrott, inga gråtattacker, inga magproblem och INGA TICS! Han är som vår helt vanliga snälla, roliga, busiga underbara Charlie igen.
Som en hemsk slump fick vi ett bakslag vintern 2015. Charlie hade då fått i sig gluten (skulle det visa sig). Redan på kvällen några timmar senare var aggressions- och raseriutbrotten ett faktum. Dagen efter var han bjuden till sin bästa kompis på kalas men bara en stund efter vi lämnat av Charlie fick vi hämta honom. Han mådde verkligen inte bra. Han kände sig sjuk men kunde inte riktigt förklara hur, ”bara sjuk mamma”.
På morgonen efter vaknar han och det första han säger är ”jag tror det har börjat igen mamma” (och syftade på ticsen). Och visst hade det gjort det… Ticsen, kraftiga ögonryckningar och muskeldrag i ansiktet var tillbaka med full kraft. Det var ett tungt bakslag.
I skolan hade han det jättetufft, klarade med nöd och näppe av skoldagen och när han kom hem släppte alla spärrar och han satt i soffan och slängde huvudet bakåt i ”ticskramper” och ögonen blinkade oavbrutet.
MEN dagarna som följde var MYCKET intressanta! Allt som dagarna gick (vi återgick/höll givetvis en glutenfri och mjölkfri kost) började ticsen avta och idag är de helt borta!!! På bara några dagar är han sig själv igen! Alla skov han har haft hittills har varit minst några månader, ibland mycket längre och återkommit efter bara några veckor. Harald Blomberg förklarar det hela i sitt häfte ”glutenrelaterad störning hos barn och vuxna” som så här;
”Irritabilitet, utbrott, överaktivitet och problem med uppmärksamheten, tvångssymtom och tics kan vara symtom på glutenrelaterad störning”… ”Vanligen rekommenderar jag att de håller en gluten- och kaseinfri diet för att få inflammationen i lillhjärnan att avta och så småningom upphöra”.
”Celiaki eller glutensensetivitet kan också ge upphov till olika neurologiska symtom som nervinflammation, ataxi… Ataxi anses bero på att antikroppar mot gliadin förs med blodet till lillhjärnan där det orsakar inflammation, i synnerhet i lillhjärnan. Lillhjärnan är en del av hjärnan som framförallt är ansvarig för balans och koordination och är av stor betydelse för det talade språket. Information i lillhjärnan beroende på gluten kan orsaka både talrubbningar och försenad talutveckling…” (Harald Blomberg; Glutenrelaterad störning hos barn och vuxna).
Det som händer kan även beskrivas så här; Proteinerna i mjöl- och mjölkprodukter omvandlas, vid en proteinintolerans, till något som kallas opioida peptider. Dessa peptider har en morfinliknande effekt på nervsystemet samtidigt vet man att den läckande tarm som uppstår leder till en obalans i tarmfloran, där exempelvis candida lätt kan ta över samtidigt som det fattas en del av de enzymer/tarmbakterier som skall bryta ned den kost individen får i sig vilket medför att tarmludden inte kan ta till vara på all näring som skall ut i kroppen. Den näringen är ju byggstenar till individens signalsubstanser och hormoner, substanser som sköter kommunikationen i kropp och knopp. Den läckande tarmen har svårt hålla gifter (opioida peptider, socker, vacciner, färgämnen etc.) borta från blodbanan samtidigt som brister (på kroppens byggstenar) uppstår – det blir mer eller mindre kaos i kropp och knopp eftersom individens biokemi kommer i mer eller mindre obalans (Sussie Olofsson www.neuropedagogik.se).
”Peptider som bildas av kasein frigör, precis som gluten, cytokiner som också ger inflammation i hjärnan. Även i tarmen orsakar dessa cytokiner inflammationer som ofta ger tarmsymtom, vanligen förstoppning…”.(Harald Blomberg)
Men under hela denna tiden har jag googlat, läst och haft kontakt med folk/läkare/”kunniga” men INGEN, absolut ingen har ens nämn att det kan bero på kosten! OCH även om alla prover visar negativt kan man ändå inte utesluta att det beror på kosten (vilket vi nu med all säkerhet
har fastställt själva).
Vill nu dela med mig av vår historia och hoppas kunna hjälpa andra
https://m.facebook.com/story.php…
På samma Facebook-sida, Nätverket för Friskare barn och unga NU!, skrev en mamma som ville dela med sig, Mirjam Andersson Rakuljics, så här:
Jag är mamma till en kille på 16 med diagnoserna adhd och autism typ 1 (asperger).
Efter kostförändringar och näringsterapi är min son idag näst intill symptomfri.
Han är utskriven från bup sedan 1,5 år.
Jag undrar hur vi går tillväga för att på papper få bort hans diagnoser?
Mirjam Andersson Rakuljics reaktion på Charlies tillfrisknande lät, den 2017-04-20, så här om hur snabbt hennes son återigen blev dålig genom att äta lite gluten:
Wow❤️Min son har nu eliminerat gluten, kasein och ägg (+en del andra födoämnen) efter ha gjort IgG-test i november. Förra helgen på annandagenn råkade han få i sig gluten. Det tog 2 tim sedan kom gamla symptom såsom verbala repetetiva ticsljud tillbaka och han blev rastlös, uposkruvad och konfliktsökande. Det var SÅ tydligt att vi alla ink min son på 16 häpnade😱.I skolan på tisdagen hade han varit trött och mer okoncentrerad sa han. På torsdagen var symptomen helt borta igen😊Ångrar att jag inte filmade….
Se gärna den här läkarens alla filmer på youtube: Dr Doris Rapp