Vad barnet äter påverkar barnets förmåga att skratta, vara glad och positiv alternativt att gråta, vara ledsen och negativ – och barnets aggressivitet kan bero på vad ditt barn äter!
De som har makten inom sjukvården, hierarkin, här Martin Ingvar & Stefan Rössner, har fortfarande svårt erkänna att kosten är av avgörande betydelse för barns psykiska hälsa – framförallt för en positivare utveckling av våra barns och ungdomars beteenden och än mer om barnet bär på en intolerans mot mjölk-, mjöl- och sojaprodukter samt är känslig mot socker.
Överkonsumtion av nämnda produkter kan ge upphov till likartade symptom och/eller så kallade inflammatoriska tillstånd – ASD kan vara ett inflammatoriskt tillstånd i barnets tarm och hjärna (den vita substansen).
Dagens kost tenderar ge allt fler barn och unga avvikande beteenden – beteenden som vi i dag sätter neuropsykiatriska eller psykiatriska diagnoser på i stället för att inse att barnet har utsatts för gifter och brister vilket innebär att vi måste förändra barnets dagliga kost och rörelse!
Här finner du studien om västerländsk diet och depression, med titeln ”Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women” – Källa: Brain, behavior, and immunity [0889-1591] LUCAS, Michel år: 2013 vol: 36 sidor: 46-53 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159113004698
Det är glädjande att flera etablerade som har namn börjat förstå det som många tappra mammor i likhet med min vän tampas med ensam. Sverige är annars ett märkligt land. Bara Sverige och NordKorea har förbjudit alternativa läkare att behandla barn under åtta år. Smickrande att ha samma lag som en diktatur. Här en länk till en god nyhet till. God fortsättning http://www.barnmedautism.se/fakta/om-autism/forskning-tarm-inflammation-barn-med-autism/
Hej Malin!
Själv ser jag inte förändring av kost som något som kan ses som alternativ behandling som måste utföras av varken alternativa läkare eller läkare. Jag ser det som att det är något som kan utföras av en terapeut med god erfarenhet alternativt med hjälp av böcker och bloggar, där ”Båda föräldrarna har ett gemensamt ansvar för barnets utveckling och uppfostran. Barnets bästa ska för dem komma i det främsta rummet.” – allt enligt FN:s Barnkonvention, Artikel 18 😉 Det är en väldigt god början – om man sedan inte blir fullt nöjd med det positiva resultat som oftast blir kan man så välja att ”finslipa” med hjälp av specialutbildade läkare, näringsfysiologer etc.
Tack för din länk, Malin, där den ursprungliga artikeln är skriven av en psykiatriker som börjat inse vart vi är på väg – in i ett så kallat paradigmskifte: http://www.svd.se/kultur/understrecket/psykisk-sjukdom-under-lupp_8824574.svd
Återigen kan jag bara hålla med dig, Malin, samtidigt som det här med läckande tarm har varit ett känt faktum bland många läkare i Norge, bland annat har Dr Karl L Reichelt kämpat för de här barnens rätt till rätt behandling i närmare 40 år nu! Och i Norge har de en fantastisk förening, Norsk Protein Intoleranse Forening, http://npif.no/ , dit dessa läkare är anslutna och tillsammans anordnar de mycket bra utbildning för föräldrar och andra samtidigt som de anordnar många konferenser tillsammans med andra så kallade DAN! läkare (en benämning som möjligen begränsar den patientgrupp de egentligen kan hjälpa).
Apropå det du skrev i ett annat inlägg om att våra barn borde ha tillgång till alternativa läkare även när de är under åtta år:
WHO säger att tillgång till alternativmedicin är en mänsklig rättighet: http://newsvoice.se/2013/12/23/who-tillgang-till-alternativmedicin-ar-en-mansklig-rattighet/
och, i Sverige har vi den svenska föreningen, http://www.helabarn.se/, som arbetar för just detta: våra unga barns rätt till alternativ behandling!
Det spelar ingen roll vad man kallar det. Men det känns tråkigt att inte kunna konsultera en enda läkare som känner till det här med maten. Om min väns barn gått i skola och behövt intyg för att få den mat barnet kan tillgodogöra sig är det ett hästjobb att få en läkare som kan skriva det intyget. Jag tycker att det finns för lite stöd för dessa fantastiska mammor oftast som själva behandlar sina barn. Jag skulle önska ekonomiskt bidrag till alla familjer där mamman arbetar med barnets mat som i det här fallet är ett hästjobb, det handlar om mycket mer saker än att ta bort gluten, mjölk, soja och socker som bara var en början för det här barnet. Då barnet tyvärr fått vaccin första året(innan mamman var medveten) har avgiftningen gått så långsamt att först nu efter ett år kommer tydliga framsteg och man kan se att det är ett intelligent barn. Det är värt det många gånger om, tycker mamman som till och med lånat pengar mist ett jobb med mera för att kunna vara hemma med barnet som inte är redo för barngrupper i sitt förgiftade tillstånd. Det är skamligt tycker jag att mamman måste bekosta allting själv. I ett samhälle värt namnet skulle den här behanldingen för länge sedan vara etablerad.
Hej Malin!
Jag kan bara hålla med dig:
* det spelar ingen roll vad man kallar det
* det borde finnas läkare som kan det här med kostens betydelse
* intyg skall man själv kunna skriva, som förälder eftersom föräldern själv känner till sitt barns speciella behov
* alla föräldrar skall ha rätt till det stöd de behöver för att hjälpa sina barn bli friskare
* det handlar ofta om mycket mer än att införa en GFCFSF-diet (kost fri från gluten/mjöl, kasein/mjölk, soja/socker) – det handlar således inte bara om avgiftning från gluten och kasein samt soja och socker utan även från tungmetaller och den avgiftningen SKALL vara långsam (för att barnet inte skall påverkas allt för negativt) samtidigt som en del barn, de känsligaste, de med de svåraste symptomen (som i dag benämns ex. infantil autism, autism, psykos, schizofreni), även måste leta vidare i djungeln av känslighet mot ex. oxalater och lektiner samtidigt som Ph-värdet alltid måste hållas basiskt och man bör se till att symptomen inte beror på annat som ex. candidas, streptococcer, andra bakterier eller parasiter
* det är mycket skamligt att så många barn med familjer offras, och kommer att offras, under tiden som vi inväntar forskning och evidens – eftersom det enligt EU duger med beprövad erfarenhet!
Hej Regina!
Tack för ditt inlägg – personligen rekommenderar jag förändring av kost, som oftast förändrar avvikande beteende hos barn och unga inom loppet av några veckor, med hjälp av böcker som exempelvis Kärnfrisk mat, Mat för barn och unga med autism, Rask af mad, Nu räcker det, Paleolitisk kost etc. för att finna ett enklare sätt att få sitt barn gå mot ett friskare liv 😉
När jag läser det du länkat till finner jag det ytterst svårt men samtidigt ger jag varje förälder och barn möjligheter välja den väg de känner passar dem bäst – med anledning av det säger jag var så god och välj till mina barn med föräldrar som läser min blogg och finner det intressant att det finns möjligheter till positiva förändringar, inom loppet av några veckor, genom att förändra daglig kost och daglig rörelse samtidigt som man tillåter den dagliga kompensationen vara lika självklar som ett par glasögon/linser 😉
Du har rätt i att det länken beskriver är svårt. Men för vissa barn är det svåraste den enda möjliga vägen och den här metoden har hjälpt många. Att så många barn även till föräldrar som behandlar dem med gluten soja socker och mjölkfri diet och som också söker vidare utesluter oxalater med mera ändå behåller sin diagnos autsim beror på att ett ändå grundligare jobb måste göras. Det är värt det för varje individ som blir frisk. Det jag länkar till gäller för de som prövat alla andra utvägar. Det är en sträng och svår metod. Jag tycker att det finns intresse att upplysa om den och om ett enda barn slipper vara metalt stört genom den och kan få ett friskt liv med arbete och allt vad det innebär så betyder det mer än vad vi kan mäta.
Hej Regina!
Jag håller med dig, det kan vara värt varenda sekund – men vi är alla olika och ser alla på våra barn på olika sätt. En del föräldrar vill finslipa och andra nöjer sig med att de fått ett över förväntningarna gott resultat – ett så pass bra resultat att de finner det mer intressant att vara med i livet än att fortsätta ”kämpa in i minsta detalj” och den friheten måste vi terapeuter ge våra föräldrar med barn, att göra ett val. Valet är att bli nöjd med det som hänt eller att vilja gå vidare… en del föräldrar är inte intresserade av stränga och svåra metoder och, jag kan förstå dem. Jag är själv förälder inklusive att jag själv skulle kunna finslipa mig än mer – men jag nöjer mig så här, så länge. Nästa steg kan komma om några år. Jag vet att dagligt intag av kosttillskott hjälper till att rensa ut gifter sakta men säkert – för snabbt kan bli katastrof för en del. Var och en får, som sagt var, välja. Självklart skall de få upplysning om allt vad vi vet, inte enbart kost och avgiftning och boostning med hjälp av bakterier, vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror etc. utan även specifika rörelseträningsprogram, neurofeedback, tomatismetoden etc.
Ja, Regina, det har du alldeles rätt i – har man provat allt och är beredd att fortsätta så visst kan det vara värt varenda sekund för det lilla barnet och föräldrarna 😉 Men vi kan aldrig garantera ett fullt friskt barn och att föräldrarna orkar prova allt – jag ser det dock som att vi måste låta föräldrarna avgöra detta till den dag det är en självklarhet få hjälp och uppbackning/coachning via ekonomiska bidrag/avtal etc.
All respekt för allas fria val. Det får aldrig ifrågasättas.
Men jag vet också att det finns ett fåtal som gått mycket långt bortom sina begränsningar för att kunna jobba med den metod jag länkade till då inga andra utvägar fungerade och man till varje pris ville göra barnet friskt.
Det finns ju även en rörelse som menar att autism bara är ett annat sätt att vara och det måste också respekteras.
Jag uppfattar din blogg som en plats för alla som till vilket pris som helst vill ha ett friskt barn genom metoder som arbetar på självläkning.
Allt gott.
😉 min hemsida och kombinerade blogg är till för att ge föräldrar och kunskaper om att det finns andra möjligheter till friskare barn än genom diagnostisering, medicinering, samtal och pedagogik – nämligen att genom förändring av livsstil ge barnet, inklusive hela familjen, möjligheter fungera bättre i vardagens aktiviteter och relationer … dock inte till vilket pris som helst, det gäller att försöka hålla hela familjen i balans och försöka lägga sig på en nivå så att alla orkar. Där kan minutiösa kost/diet- och träningsprogram snarare riskera trasa sönder mer än hela familjen och det kan då, många gånger, vara värdefullt ta det i den takt alla i familjen har förmåga till – inte enbart genom att se till ork och förmåga till att ställa om sin livsstil utan även ur det ekonomiska perspektivet 😉
Med anledning av detta erbjuder jag ex coachning för 300:-/ månad och så jobbar familjen på i med de verktyg de får efter en neuropedagogisk bedömning – jag vågar ändock garantera att barnet blir friskare inom loppet av tio månader 🙂 En del föräldrar nöjer sig med det – det kan dock, under tidens gång, visa sig att andra metoder måste till, som ex. oåptometrist, Tomatis eller Neurofeedback för att hjälpa till att forcera den positiva utveckling som oftast sker … men har familjen inte råd ta de/det stegen/t så finns än dock möjligheterna till positiv förändring genom tidens gång när familjen samarbetar med sitt tålamod 😉
Ytterligare en länk för föräldrar som inte fått fullgoda resultat det vill säga diagnoserna avskrivna av gluten soja mjölk socker och oxalatfri diet i minst ett halvår. För den som har ekonomi ork energi och inte accepterar att barnet har en funktionsnedsättning utan vill satsa mer än 100 procent. Alla orkar inte all respekt för det. Men man bör veta att detta finns.
http://www.barnmedautism.se/kost/gaps/gaps/
… i vissa fall kan det ta upp till sju/åtta månader innan det börjar hända positiva saker – ett exempel på det är ett av Carmens barn, vilket du kan läsa mer om i hennes bok, http://carmenvillefrance.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=14:rask-af-mad&catid=1:indhold – allt är avhängigt av vilka krav man har, vilket tålamod man har samtidigt som man bör vara medveten om att det inte alltid är självklart att barnet kan bli helt friskt utan små störningar inom human haptisk perception hör till vardagen, precis som hos vilken annan individ som helst, vi är alla lite speciella 😉 En annan viktig bit att bli/vara medveten om är att det ofta kan vara bättre att avgifta sakta men säkert än för snabbt …
GAPS är en utomordentlig metod att använda sig av när man vill prova på det optimala men den är, som många andra metoder, inte jämförd med andra metoder – vilket medför att vi i dag inte vet vilken, av alla metoder som i dag finns, som är den bästa och som kan garantera total tillfrisknad …
Minst lika bra kan vara att använda sig av andra alternativa metoder, kombinera dem allt utefter barnets speciella behov, som ex. paleolitisk kost kombinerad med gröna drinkar/smootheis utefter Vicoria Boutenkos kunskaper tillsammans med basala och bra näringsämnen med hjälp av ex en Näringsterapeut samtidigt som man håller koll på pH i barnets kropp och kombinerar det med roliga och härliga lekar utefter SI (Sensory Integration/Sensorisk Integrering) och ljudstimulering som ex Tomatis – kombinationer av olika metoder kanske till och med kan leda till en än mer positiv utveckling, något som vi inte vet i dag … huvudsaken är att familjens möjligheter att välja ger barnet ökade möjligheter att bli friskare 😉
Tack för svar! Det är skönt för föräldrar som tänker alternativt att dessa vägar numer också finns tillgängliga i Sverige . Gaps är som sagt var en metod bland andra och bra då man kommit fram till att barnets tarm knappt tål någonting.
Med frisk menar jag naturligtvis bara så frisk att läkaren och psykologen får återkalla diagnosen autism/adhd eller vad det nu kan vara helt. Jag känner till ett sådant fall i Sverige där mamman numer vill att barnet ska vara anonymt för att slippa påminnas om sin bakgrund som fd autstisk. Barnet är numer en vanlig medborgare med vanliga betyg som konkurrerar på lika villkor och som inte är i närheten av någon diagnos alls, utan precis som vem som helst. Märkvärdigare än så behöver det inte vara. Vi är alla speciella. Och ingen förälder vill innerst inne att barnet ska ha en sjukdom så som autism.
Varmt lycka till i ditt framtida arbete. Du behövs!
Ja, visst är det skönt Regina 😉 Sorgligt är dock att läkarna inte ser sina skyldigheter ännu – enligt HSL (Hälso- och sjukvårdslagen) skall de ju ge information om andra verksamma metoder och i dag kan vi se förändring av kost som en mycket verksam metod, så jag förstår inte vad de håller på med …
Norsk Protein Intoleranse Forening har ju funnit i många, många år nu och är något jag varmt kan rekommendera föräldrar att gå med i; http://npif.no/index.php/var-mat-var-behandling
Tack för dina ord, Regina, de värmer <3